Kend de højtbegavede

Forskning #1: Humor og intensitet er typiske træk hos højtbegavede børn.

Læs mere

Det kan være svært at spotte de højtbegavede. Somme tider skjuler de sig. Men mange af dem har særlige kendetræk, som kan gøre det nemmere at få øje på dem. Deres humor for eksempel. Eller en særlig høj intensitet.

I Danmark har vi et lighedsorienteret skolesystem. Og vi har ikke nogen tradition for at gøre noget særligt for højtbegavede børn. Det betyder også, at vi herhjemme ikke har nogen forskningsmiljøer, der beskæftiger sig med de højtbegavede. Anderledes er det i blandt andet i USA, England og Canada. USA har en lang tradition for særlige uddannelsesprogrammer for gifted education – og dermed også et større fokus på at finde disse børn og på at finde ud af hvad der er særligt ved dem.

I USA er litteraturen om de højtbegavede enorm. Vi har brugt coronatiden til at læse en lille smule af den og i tre podcasts giver vi tre vinkler på hvad forskningen fortæller os om, hvordan man kan kende de højtbegavede og hvad der karakteriserer dem.

Den første drejer sig om det, man kunne kalde de generelle kendetegn

Relaterede